Madde 1- Vakfın adı “Kartal Vakfı” olup bu vakıf senedinde kısaca “vakıf” diye anılacaktır.
Madde 2- Vakfın kuruluş malvarlığı tahsis edilen 5.000.000.000. TL.’dır. Kuruluş mal varlığı, vakfın kurulmasını müteakip mal varlığına yapılacak ilavelerle arttırılabilir.
Madde 3- Vakfın merkezi Ankara olup, adresi, “Kartal Vakfı Uğur Mumcu Caddesi No:88 Gaziosmanpaşa-ANKARA’dır.” Vakıf gayesini gerçekleştirmek için Yönetim Kurulu Kararı ile lüzum görülen yerlerde şube, temsilcilik ve irtibat büroları açabilir.
Madde 4- Kartal Vakfı kamu yararına hizmet veren sosyal içerikli bir kuruluş olup, amacı;
Madde 5- Vakıf 4 ncü maddede belirtilen gayeyi gerçekleştirmek için Türk Medeni Kanunu ve Yürürlükteki Mevzuata uygun olarak aşağıdaki faaliyetlerde bulunur.
Vakfın gayesine ulaşmak için yasal sınırlamalar dışında miktar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma ve kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya, vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya vakıf mal varlığına giren bir veya birden çok taşınmaz mal veya gelirlerini, bir veya birçok kez yatırımda kullanmaya vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet satın alma ve diğer yollarla mal ettiği taşınır ve taşınmaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, menkul değerleri almaya ve vakfın amacı doğrultusunda bunları değerlendirip satmaya, vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yasal izin alındığında yurt dışındaki vakıflar gerçek ve tüzel kişiler ile işbirliği yapmaya bunlardan yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üstrehin, ipotek gibi mülkiyetin gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya olan yada olacak gelirleri ile kuracağı sözleşmeler için taşınır ve taşınmaz malların rehin ve ipoteği dahil her türlü güvenceleri almaya, geçerli banka kefaletleri kabule, vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet, rehin, ipotek ve diğer güvenceleri vermeye, vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, ortaklıklar kurmaya, kurulu olanlara iştirake, bunlara doğrudan işletmeye yada denetimi altında bir işletmeciye işlettirmeye, vakfın amaç ve hizmet konularından birini yada tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinme, inşaat ve benzeri sözleşmeleri yapmaya TMK’nın 48 nci maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir.
Gerektiğinde balo, piyango ve kermes gibi vakfın tanıtılmasına ve gelir sağlamaya yönelik faaliyetlerde bulunur. Yardım kampanyaları açar.
Vakıf gelirlerini artırmak amacıyla; bayilik, temsilcilik, acentalık (sigorta dahil) faaliyetlerini yapabilir veya yaptırabilir.
Uluslararası ve yurtiçi fuar, sergi, sempozyum, kongre ve demonstrasyon faaliyetlerinde bulunabilir.
Vakıf amacına hizmet etmek veya gelirlerini artırmak için okul, hastane, öğrenci yurdu, sosyal konut ve huzurevi kiralayabilir, satınalabilir, yaptırabilir ve bunları işletir veya işletmelerine ortak olabilir.
Vakıf gayesinin tahakkuku için her türlü sözleşmeler yapmaya, muayyen işleri ihale etmeye, şartnameler tanzimine, kredi muameleleri yapmaya, hukuki tasarruflarda bulunmaya yetkili olup, amacı ile ilgili, ithalat ve ihracat işlemleri yapabilir.
Vakıf kendisine ait malları kar ve gelirlerinin arttırılması için her türlü sosyal faaliyette bulunabilir.
Vakıf amaçlarının gerçekleştirilmesi için faydalı ve lüzumlu bilcümle teşebbüs, tasarruf, temellük ve sözleşmeleri, işlemleri icraya izinli ve yetkilidir.
Madde 6- Vakfın organları şunlardır:
Madde 7- Vakfın Genel Kurulu aşağıdaki üyelerden teşekkül eder:
Madde 8- Kurucu üyeler Vakıf Genel Kurulunun tabii üyeleridir.
Madde 9- Genel Kurul her yıl Nisan ayı içinde Yönetim Kurulunun daveti üzerine olağan olarak toplanır. Bu davet en fazla bir ay geciktirilebilir. Yönetim Kurulu; gerekli görürse veya Genel Kurulun 1/3’ü tarafından bir yazılı başvuru olur ise, Yönetim Kurulu Genel Kurulu en geç bir ay içinde olağanüstü toplantıya çağırır. Genel Kurul üyeleri Yönetim Kurulunca hazırlanan toplantı gündemini, bilançoyu, gelir-gider hesabını ve Denetim Kurulu raporu ile diğer belgelerin örneklerini toplanma tarihinden önce Vakıf Merkezinden temin edebilirler.
Toplantı gündemi, toplantı tarihi, saati ve yeri toplanma gününden en az 10 gün önce üyelere çağrı mektubu ile duyurulur. “Gerekli görülen evrak” çağrı mektubuna eklenebilir.
Gerek olağan, gerekse olağanüstü toplantıda yalnız gündemdeki hususlar görüşülür.
Madde 10- Genel Kurul salt çoğunlukla toplanır ve kararlar toplantıda bulunanların salt çoğunluğu ile alınır. Oyların eşitliği halinde Divan Başkanının oyu iki oy sayılır.
Birinci toplantıda salt çoğunluk sağlanamaz ise, ikinci toplantı bir hafta sonra “çoğunluk aranmaksızın” yapılır. Ancak katılanlar Genel Kurul üye tam sayısının 1/3’nden az olamaz. İkinci toplantı karar yeter sayısı katılanların salt çoğunluğudur.
Bu hususlar üyelere gönderilecek çağrı mektubunda açıkça belirtilir.
Toplantıda alınan kararlar “Karar Defterine” geçirilir. Başkanlık Divanınca imzalanır.
Her üyenin tek oy hakkı vardır. Toplantıya gelemeyecek üye, Genel Kuruldaki başka bir üyeyi vekil tayin edebilir. Bir şahısta birden fazla vekalet toplanamaz.
Madde 11-
Madde 12- Yönetim Kurulu” üyeleri aşağıdaki makamlarda bulunan personel ile Genel Kurul tarafından seçilecek iki üyeden oluşur.
Madde 13-
Madde 14- Yönetim Kurulu ayda en az bir defa ve en az üye tam sayısının salt çoğunluğunun katılması ile toplanır. Kararlar toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile alınır. Eşitlik halinde Başkanın bulunduğu tarafın kararı kabul edilmiş sayılır. Kararlar, noterden tastikli karar defterine yazılır ve toplantıya katılan üyelerce imzalanır. Alınan kararlar diğer Yönetim Kurulu üyelerine duyurulur.
Madde 15- Vakfın bütün işlemleri, genel hükümler gereğince Yönetim Kurulunca yürütülür. Diğer görevleri şunlardır:
Madde 16- Denetim Kurulu, Genel Kurul adına vakfın faaliyet ve hesaplarını denetlemek için kurulmuş bir organdır.
Madde 17- Denetim işleri, Genel Kurulun kendi içinden veya dışarıdan biri başkan ikisi üye olmak üzere, üç yıl için seçilecek üç kişilik bir kurul tarafından yürütülür. Ayrıca Genel Kurul üç yedek denetçi seçer. Denetim Kurulu üyeleri en az 5 Genel Kurul üyesi tarafından önerilen adaylar arasından seçilir. Asıl denetçilerin görevden ayrılmaları halinde yerlerine sırasına göre yedek denetçiler alır. Denetim Kurulu Başkan ve üyelerinin; denetim işleri hakkında bilgi sahibi, İşletme, Ekonomi, Muhasebe, Maliye ve Hukuk alanlarında yüksek öğrenim görmüş kişiler olmasına özen gösterilir.
Madde 18- Denetim Kurulu vakfın hesap ve belgelerini düzenli olarak denetler. Her üç ayda bir geçici mizan cetvellerini inceleyerek Yönetim Kuruluna, yıl sonu itibariyle de hesapların tümü üzerinden Genel Kurula rapor verir. Denetim Kurulu vakfa ait bulunan idare, işletme ve ortaklıkların evrak, defter, hesap ve belgelerini inceler.
Düzenlenecek rapor, Genel Kurul Toplantısından 15 gün önce Genel Kurul Üyelerinin incelemesine sunulmak üzere Yönetim Kuruluna verilir. Denetim Kurulunun görevini gereği gibi yapmamasından dolayı, vakfın uğradığı zararlardan aynen Yönetim Kurulu gibi sorumludur.
Madde 19- Vakfı, “Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı” temsil eder. Vakfı borç altına sokacak muamelelerle, bankalarda hesap açma ve kapamalarda, bankalardan para çekmelerde, vakıf adına gelen bütün banka ve posta havalelerini, posta çeklerini, kıymetli evrak ve kolileri almaya, bankalarla işlemleri yürütmeye, banka dışındaki işlemlerin yürütülmesine, kira mukavelesi ve çek tanzimine, tadil veya feshine, rücu veya iptaline, intifa, sükna veya mülkiyetten gayri ayni haklar, bir mal varlığının tamamının veya bir kısmının hibe, vasiyet, vesair ölüme bağlı tasarruflar yoluyla yahut satınalma veya kiralama suretiyle temellük ve tasarruf etmek ve bu suretle iktisap olunan emvalin Vakıf mülkiyetine geçirilmesi, Kamu Kuruluşları, bankalar, kooperatifler, sendikalar, şirketler, özel ve tüzel kişiler tarafından tahakkuk ettirilen veya ettirilecek her türlü alacakları, takip ve tahsil etmeye, vakfa yapılan veya yapılacak olan her türlü bağışlarla Resmi Dairelere, Mahkemeler, İcra Daireleri vesair kuruluşlarla ilgili bütün işlemleri ve ayrıca Vakıf faaliyetlerinin gerektirdiği tüm işlemleri ve işleri yürütmeye ve bunlarla ilgili bütün münasebetlerde “Vakfı bizzat veya vekaleten temsile yetkili olanlar Yönetim Kurulunca tespit olunur.”
Madde 20- Yönetim Kurulu, görevlerini bizzat kendisi yapabileceği gibi, “sınırlarını belirtmek sureti” ile bu görevlerinin bir kısmını “Vakıf Genel Müdürüne” devredebilir.
Madde 21- “Genel Müdür”, Yönetim Kurulunun vakıf senedi hükümleri gereğince haiz olduğu şartlar içerisinde devredeceği “yetkileri kullanmak” ve “Yönetim Kurulu Kararlarını” uygulamak üzere Yönetim Kurulunca tayin edilir, Vakfın cari muamelelerini, günlük işlerini yapan Genel Müdürün statüsü; görev, yetki ve sorumlulukları ile Genel Müdürlük teşkilatı Yönetim Kurulunca hazırlanacak bir yönetmelik ile belirlenir.
Madde 22- Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ücret almazlar.
Madde 23-
Madde 24- Vakıf, yıl içinde elde ettiği brüt gelirin üçte birini (1/3) idame, yönetim masrafları ile ihtiyatlara ve vakıf mal varlığını arttırıcı yatırımlara; kalanını (2/3) ise, vakıf amaçlarına tahsise mecburdur.
Madde 25- Vakfın hesap dönemi “takvim yılı”dır.
Madde 26- Vakıf senedinde yapılacak değişiklikler, Yönetim Kurulunun teklifi ve Genel Kurulun 2/3’ünün kabulü ile gerçekleşir.
Madde 27- Vakıf, Medeni Kanun ve ilgili tüzük hükümlerinde belirtilen hallerde, vakıf senedinde yer alan gayenin gerçekleşmesine, hukuken ve fiilen imkan kalmaması halinde; Yönetim Kurulunun teklifi ve Genel Kurulun 2/3’ünün kabulü ile sona erdirilebilir.Vakfın sona ermesi halinde; mal varlığı Medeni Kanunda belirtilen esaslar dahilinde, “Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı” ile “Mehmetçik Vakfı” arasında eşit olarak pay edilir
Madde 28- Vakfın dış denetimi, “Vakıflar Genel Müdürlüğü” tarafından yapılır.
Madde 29- Bu Vakıf Senedinde düzenlenmeyen hususlarda, ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Madde 30- Vakfın Kurucu Üyeleri isim ve adresleri aşağıda gösterilmiştir.
Org.İlhan KILIÇ Hava Kuvvetleri Komutanı |
Sabiha GÖKÇEN |
Korg.Cumhur ASPARUK Hv.K.K.Kurmay Başkanı |
Aynur AKSOY Şehit Eşi |
Tümg.Çetin AKYOL Hv.K.K.Personel Başkanı |
Deniz ÇEKİÇ Şehit Eşi |
E.Korg.Öner DİNÇER | Tülin ÖNCEL Şehit Eşi |